Interaktywne pokazy naukowe dla szkół

Doświadczenia i eksperymenty: osobiste doświadczenie rzeczywistości!

Interaktywne pokazy naukowe zjawisk fizycznych i przyrodniczych dla dzieci przeprowadzane przez nas w szkołach umożliwiają zobaczenie rzeczy i zjawisk z bliska. W wielu przypadkach pozwalamy, by poszczególne modele były możliwe do dotknięcia i zbadania.

Podczas naszych warsztatów uczestnicy mogą większość prezentowanych modeli dostać do ręki i samodzielnie je obsługiwać. Ważna jest też liczebność grup. Im więcej osób w grupie, tym mniej różnych demonstracji można przeprowadzić.

Aby wykonać jak największą ilość eksperymentów np. z fizyki oraz dać szansę wszystkim na aktywne uczestnictwo, należy zorganizować niewielkie grupy. W innym przypadku pokaz interaktywny traci swój sens i główne założenia.

Warsztaty naukowe dla dzieci: jak pracujemy?

W przypadku naukowych pokazów interaktywnych nasza wizyta wygląda z reguły w następujący sposób:

- przyjeżdżamy do szkoły i opanowujemy jakieś pomieszczenie,

- do sali po kolei przychodzą klasy na 1 godzinę lekcyjną,

- pokazujemy różne doświadczenia, omawiając ich przebieg i wyjaśniając efekt końcowy językiem dostosowanym do wieku odbiorcy.

W tym wariancie istnieje możliwość doboru tematyki prowadzonych zajęć przez nauczyciela. Dzięki temu można dopasować rodzaj doświadczeń do aktualnie omawianych zagadnień i uzupełnić tradycyjne zajęcia teoretyczne o niezwykle fascynującą praktykę.

Przeprowadzane przez nas eksperymenty fizyczne lub przyrodnicze mogą być skomplikowane albo banalnie proste. Zarówno pierwsza, jak i druga opcja jest bardzo interesująca – przy bardziej złożonych pokazach naukowych zachwyca fakt, że można zobaczyć z bliska coś, co wydawałoby się bardzo trudne do zaobserwowania, natomiast prostsze eksperymenty pobudzają fascynację dzieci otaczającymi nas, z pozoru zwykłymi zjawiskami i rozbudzają wyobraźnię.

Zobacz, jak to wygląda naprawdę!

Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.